Wetenschappelijk onderzoek
“Helaas wordt FTD vaak pas laat herkend, de gemiddelde tijd totdat de diagnose wordt gesteld bedraagt 6 jaar.”
Yolande Pijnenburg
Onderzoek in de etalage: Frontotemporale dementie
Alzheimercentrum Amsterdam zet elk jaar een onderzoek in de etalage. Voor dit onderzoek vragen we dat jaar extra aandacht en financiële steun. Dit geld komt ten goede aan onderzoeksprojecten waar (nog) geen overheidssubsidie voor is. Dit zijn vaak aanjagers voor nieuwe wegen van onderzoek, bijvoorbeeld de test in het oog, de bloedtest, nieuwe therapievormen maar ook onderzoeksassistenten, scans en specifieke lab bepalingen. In 2019 was dit het onderzoek naar Frontotemporale dementie (FTD). Er is bijna 3 ton opgehaald voor dit onderzoek, onze dank is groot!
FTD is een vorm van dementie en kenmerkt zich door verlies van empathie, persoonlijkheids- en gedragsverandering. De ziekte brengt naast veel verdriet, onzekerheid en onbegrip steeds verdere achteruitgang in het functioneren met zich mee. FTD is, na de ziekte van Alzheimer, de belangrijkste oorzaak van dementie op jonge leeftijd. Wij schatten in dat 8.000-10.000 mensen Nederland hieraan lijden.
Yolande Pijnenburg is al bijna 20 jaar als neuroloog bezig met de ziekte frontotemporale dementie (afgekort FTD). Hoe dat zo gekomen is leest u in het interview.
Onderzoekslijnen

1. Op zoek naar de oorsprong
Het ontrafelen van de ontstaans-
mechanismen is essentieel om te komen
tot goede diagnostiek en behandeling
van alzheimer en andere hersenziekten.
2. Diagnose & Prognose
Naast diagnose wordt prognose steeds belangrijker: een gepersonaliseerde voorspelling die antwoord geeft op de vraag van patiënten: “wat kan ik verwachten?”
3. Interventie & Preventie
Activiteiten uit de derde onderzoekslijn omvatten zowel medicamenteuze
als niet-medicamenteuze (zoals leefstijl, voeding, beweging) interventies.