'Ik voel me gezien en gehoord'
“Na het bevolkingsonderzoek ging ik nietsvermoedend op vakantie naar Egypte. Toen mijn huisarts me daar via de mail informeerde dat er iets niet helemaal in orde was, maakte ik me nog altijd weinig zorgen. Er zal voor de zekerheid nog wel gewoon een foto gemaakt moeten worden, dacht ik.” Niet veel later zat Tineke Klinkert op de mammapoli van Amsterdam UMC. Diagnose: borstkanker.
Borstkankerpatiënten zoals Tineke met een verwijzing van de huisarts zijn welkom in Amsterdam UMC. Maar eventuele operaties vinden plaats in het Flevoziekenhuis, om de snelheid van het behandeltraject te verhogen. “Met de alliantie met het Flevoziekenhuis bieden we het beste van zowel een perifeer ziekenhuis – waar het primair om patiëntenzorg gaat en minder om wetenschap - als een academisch ziekenhuis. Namelijk de best mogelijke zorg dicht bij huis, toegang tot innovatieve behandelingen, een korte wachttijd en de patiënt ziet dezelfde specialist op de beide locaties”, legt oncologisch chirurg Gwen Diepenhorst uit. “Wat die samenwerking voornamelijk zo succesvol maakt, is dat we als 1 team op beide locaties werken. We kennen elkaars werelden, werken op dezelfde manier en kunnen zo voor elkaar inspringen. Daardoor zijn we als team heel flexibel.“
Behandelplan
Die alliantie is er onder andere voor patiënten zoals Tineke, die haar zorgtraject bij Amsterdam UMC startte. “Dat er op de foto uiteindelijk plekjes te zien waren in de beide borsten en mijn oksel, was een absolute schok.” Al snel na dat slechte nieuws zat Tineke tegenover de oncoloog om het behandelplan door te nemen. “In overleg besloten we dat ik ging starten met medicijnen. Er werd me altijd duidelijk verteld welke mogelijkheden ik had en ik werd echt betrokken bij het hele proces. Dat gaf vertrouwen, ik voelde me serieus genomen.”

Vertrouwde gezichten
De medicijnen zorgden er uiteindelijk voor dat de hormoongevoelige tumoren slonken. Goed nieuws. Volgende stap in het traject: twee borstsparende operaties. “Die operaties vonden plaats in het Flevoziekenhuis in plaats van ‘mijn’ Amsterdam UMC. Tsja, wat moest, dat moest. Het ging mij er uiteindelijk om dat ik de beste behandeling kreeg. Of dat nu in Amsterdam of in Almere was. Ieder zijn specialisatie. Plus ik behield wel gewoon mijn eigen behandelaars, die op de beide poli’s werkzaam zijn.”
Vrijwilligers
Tineke nam het zekere voor het onzekere en vertrok op de dag van de operatie extra vroeg uit Amsterdam. “Maar de rit naar Almere bleek korter dan gedacht en parkeren gaat daar natuurlijk ook een stuk vlotter dan in Amsterdam. Dus daar stonden we dan, met ons goeie gedrag. Het was zelfs zo vroeg dat de nachtportier ons binnenliet”, lacht ze.
Tineke en haar man werden daar opgevangen door een van de vrijwilligers, werkzaam op de mammapoli om patiënten te ondersteunen. “Zij begeleidde ons naar de wachtkamer en hield ons op de hoogte van de wachttijden. Heel erg prettig allemaal. Die gastvrijheid, dat laat betrokkenheid zien.”
Flexibiliteit
Ook over de Amsterdamse zorg is Tineke positief. “Als patiënt voel ik me hier gewoon echt gezien en gehoord. Bij iedere afspraak kreeg ik dezelfde behandelaar en dus een vertrouwd gezicht te zien. En doordat ze iedere keer alle tijd voor me namen, kon er goed afgestemd worden wat mijn wensen waren. Mijn man en ik gaan bijvoorbeeld vaak op vakantie. Die vakanties zette mijn behandelaar van tevoren allemaal in het systeem en ze plande daar vervolgens zonder morren omheen.”
Die flexibiliteit zag ze ook terug toen ze last kreeg van een ontsteking in een van haar borsten. “Ontzettend pijnlijk. Dus toen ik daar de mammapoli over belde en ze me vroegen wanneer ik langs kon komen voor medicatie probeerde ik hoopvol ‘vandaag?’ ‘Ja hoor, kom maar!’ Ik kon de kuur meteen ophalen bij de ziekenhuisapotheek.”

Succesverhaal
Tineke komt nog regelmatig op de mammapoli van Amsterdam UMC voor controles, maar is inmiddels kankervrij. “Mijn man en ik hebben het gevierd met een vakantie - hoe kan het ook anders - met onze kinderen en kleinkinderen. Daar moest toen natuurlijk ook weer een controleafspraak omheen worden gepland. Maar dat waren ze inmiddels wel van me gewend", lacht Tineke. “Al met al ben ik gewoon enorm dankbaar: voor het bevolkingsonderzoek dat ervoor heeft gezorgd dat het op tijd ontdekt werd en voor de fijne mensen van de mammapoli’s. Ik ben helemaal schoon, heb mijn beide borsten nog en het ziet er allemaal gewoon goed uit. Gelukkig hoor ik bij de succesverhalen.”
Samenwerking Patiënten uit Almere en omgeving krijgen alle behandelingen in het Flevoziekenhuis. Alleen bij een vergevorderd stadium van borstkanker, voor innovatieve zorg die alleen beschikbaar is in een studie of academische behandelingen - zoals een nucleaire scan, een contrastscan of hyperthermie - komen patiënten naar Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam. Dat geldt overigens voor patiënten uit het hele land. Het Flevoziekenhuis en Amsterdam UMC zijn onderdeel van OncoNoVo+, het regionale kankernetwerk in de provincies Noord-Holland en Flevoland. Alle 13 ziekenhuizen in deze regio werken samen om de kankerzorg in de toekomst goed, toegankelijk en beschikbaar te houden. De samenwerking richt zich op zorg, onderzoek, onderwijs en opleiding en een betere organisatie van oncologische zorg in de regio.
Wil je dit magazine automatisch per mail ontvangen? Meld je hier aan >