In het kort
Nieuws van binnen en buiten Amsterdam UMC.
Nieuwe bewegwijzering

Wie vaak op locatie AMC komt, is het misschien al opgevallen: sinds dit jaar heeft Amsterdam UMC nieuwe bewegwijzering. In zo'n enorm gebouw kan het wel eens voorkomen dat je verdwaald raakt in één van onze gangen. De nieuwe borden zijn van tevoren uitgebreid getest op zichtbaarheid en duidelijkheid om verdwalen te voorkomen. Ook zijn de nieuwe borden van duurzaam materiaal gemaakt.
App voor hartpatiënten

Patiënten van het Hartcentrum van Amsterdam UMC kunnen vanaf nu gebruik maken van het e-health-programma HartWacht als aanvulling op hun zorg. Met een bloeddrukmeter, een klein ECG-meetinstrument – ongeveer zo groot als een mueslireepje – en een mobiele app kunnen patiënten zelf thuis onder andere hun bloeddruk en hartritme meten en op afstand laten monitoren.
Kennis vrouwenlichaam = miljardenwinst

Vrijwel elke vrouw krijgt gedurende haar leven met minimaal 1 vrouwspecifieke aandoening te maken. Bijvoorbeeld endometriose of klachten bij de overgang. Recent onderzoek laat zien dat een tijdige herkenning en diagnose in combinatie met adequate behandeling bij vrouwen in Nederland al 7,6 miljard per jaar kan besparen.
'Knip' in het dna

Het is onderzoekers van Amsterdam UMC gelukt patiënten met een ernstige erfelijke ziekte van hun klachten af te helpen met een ‘knip’ in het dna. Alle tien behandelde patiënten uit dit internationale onderzoek leven nu zonder medicijnen. Dit resultaat biedt volgens de onderzoekers ook hoop voor toekomstige behandelingen van andere erfelijke ziekten.
Razendsnelle diagnose hersentumor

“Dat je nog tijdens de operatie je behandelstrategie kunt aanpassen, is enorme winst.” Dankzij AI is het mogelijk om veel sneller vast te stellen welk type hersentumor een patiënt heeft. Wat voorheen dagen kostte, is nu mogelijk binnen een uur. Een ‘gamechanger’, volgens neurochirurg Niels Verburg.