“Je beleeft de VR-film intens”
Geef een patiënt iets meer uitleg, spreek mensen iets persoonlijker aan. En ze voelen zich meer welkom. Dat voel je pas zodra je echt in de huid van de patiënt kruipt. De VR-film die dat doet, maakt veel los. “Als je ziet hoe een patiënt het hier soms beleeft, besef je eerder: ‘Dat is eigenlijk best raar, waarom doen we dat zo?’”
“Toen ik zelf laatst een MRI-scan moest laten doen, was dat voor mij heel indrukwekkend. Ik raakte eerlijk gezegd behoorlijk in paniek. Ik ben nogal groot en dan word je in zo’n nauwe buis geschoven. Dramatisch gezegd voelde het alsof ik levend begraven werd. Er was niemand die mij vertelde wat er precies ging gebeuren.” Eric Hisgen, voormalig voorzitter van de cliëntenraad van Amsterdam UMC, moest aan deze persoonlijke ervaring denken toen hij deelnam aan de sessie met de virtual reality (VR)-film ‘Door de ogen van de patiënt’.
Doolhof
Hisgen: "Met de VR-bril op je hoofd beleef je stap voor stap de hele reis die de patiënt aflegt door het ziekenhuis." Van de eerste bange minuten in de ambulance tot de ontvangst op de Spoedeisende hulp, waar een grote groep artsen en verpleegkundigen druk roepend staat te overleggen. Onbegrijpelijke medische termen vliegen je om de oren, er wordt bloed afgenomen en een infuus aangelegd. Waarna ‘je’ vervolgens inderdaad zonder pardon een scanapparaat in wordt geschoven. Met even later een verpleegkundige die je na je plotselinge opname ’s nachts wakker maakt. Met consulten op de poli waar je aan drie verschillende zorgverleners hetzelfde verhaal moet vertellen. En met het ziekenhuis als doolhof, waar je in al je zenuwen maar lastig de weg kunt vinden.
Heel intens
Meer dan 1000 Amsterdam UMC-medewerkers hebben de VR-sessie inmiddels beleefd. “Het zet mensen in beweging”, merkt Eva van de Korput, een van de bedenkers en initiatiefnemers van het VR-project. “Als je de bril op hebt, kijk je echt even door de ogen van de patiënt”, vertelt Van de Korput. “Je beleeft heel intens wat patiënten in ons ziekenhuis tegenkomen en meemaken. Als je ziet hoe een patiënt dat beleeft, besef je eerder: ‘Dat is eigenlijk best raar, waarom doen we dat zo?’” Een verpleegkundige na de VR-sessie: “Door alle routine en protocollen vergeet je inderdaad weleens dat er een mens in dat bed ligt. We moeten vaker vragen wat de patiënt wil en hoe het gaat.”
Voorbereiding
In de groepsgesprekken die na elke sessie worden gehouden komen veel goede suggesties voorbij om meer rekening te houden met de patiënt. Van de Korput: “Medewerkers zijn echt geraakt en vragen zich af: ‘Wat kan ik morgen anders doen?’” Tips die ze meegeeft: “Bereid een patiënt al in de ambulance voor op de hectiek die hem te wachten staat op de SEH. Het zit hem vaak in kleine dingen. Ga even naast een patiënt zitten en leg een hand op zijn arm, in plaats van letterlijk en figuurlijk boven hem te staan. Vraag iemand die zoekende is in het ziekenhuis of je hem de weg kunt wijzen.”
Waardevol
Het zijn niet alleen artsen, verpleegkundigen en andere professionals uit de zorg die via de VR-bril de emoties van de patiënt van nabij meemaken. Ook ondersteunende diensten zoals ICT, en Huisvesting, vastgoed & techniek leren zo de belevingswereld kennen van de mensen voor wie ook zij uiteindelijk hun werk doen. “Zo realiseren collega’s van Huisvesting die bezig zijn met de verbouwing van verpleegafdelingen op locatie AMC zich nu beter dat ze vaak zomaar de kamer van een patiënt oplopen”, zegt Van de Korput. ‘Voortaan vraag ik altijd of ik naar binnen mag’, zeiden ze. Dat is waardevol.”
Jong geleerd, oud gedaan
Ook Hisgen vindt het project, waarvoor hij zich met de cliëntenraad heeft ingezet, een bijzondere meerwaarde hebben: “Je bent als professional gewend om óver de beleving van een patiënt te praten. Maar je weet niet altijd of dat beeld klopt. Dankzij de virtual reality maak je even daadwerkelijk mee wat hij of zij ziet en voelt.” Hij hoopt dat er in de zorgopleidingen eveneens meer aandacht komt voor hoe je met patiënten omgaat. “Laat ook studenten Verpleegkunde en coassistenten die VR-bril maar eens opzetten.” Dat betaalt zich dubbel en dwars uit, denkt hij. “Jong geleerd, oud gedaan.”
Wil je dit magazine automatisch per mail ontvangen? Meld je hier aan >