Meekijken met…
De Verbeterde Zorg Studio: uitvindingen die zorg beter maken
Meekijken met…
De Verbeterde Zorg Studio: uitvindingen die zorg beter maken
Welkom bij de Verbeterde Zorg Studio van Amsterdam UMC. Hier kloppen verpleegkundigen aan wanneer ze in hun werk tegen een probleem aanlopen en soms ook een idee hebben om dat op te lossen. Als echte Willie Wortels gaan ze samen met technische studenten en collega’s van de afdeling prototyping & development aan de slag om een oplossing te ontwikkelen. Zoals een handige houder waardoor je nooit meer de patiëntenbel kwijtraakt. Doktersassistent Silvia kwam met het idee, stagiairs Jazz en Danique werkten het uit tot een product. Kijk je mee?
1
Bij ieder bed hangt een patiëntenbel. Handig en nodig. Maar vaak verdwijnt dat ding. Bijvoorbeeld onder het matras of op de grond. Of een patiënt gaat er per ongeluk op zitten. Met als gevolg een verpleegkundige die onnodig te hulp schiet. Of, veel erger, géén verpleegkundige, omdat de patiënt de bel niet kon vinden. Dat moet toch anders kunnen, vond Silvia Groot-Mol, doktersassistent op de verpleegafdeling cardiologie. Ze denkt aan een houder waarmee de patiëntenbel kan worden vastgeklikt aan het bed en neemt contact op met de Verbeterde Zorg Studio. Daar ontdekken ze in het vooronderzoek dat er al een soortgelijke houder in het Meander ziekenhuis bestaat, waardoor ze zich laten inspireren.
2
In de studio werken ontwikkeltechnicus Robin Colijn en derdejaars studenten Biomedische Technologie Jazz Fust en Danique van Dijk het idee van Silvia verder uit. Dit leidt tot een tekening voor een prototype, een voorbeeldmodel.
3
Het prototype wordt vervolgens 3D-geprint en getest. Eerst op 1 afdeling, daarna op meerdere afdelingen en met verschillende voorbeeldmodellen. Werkt het zoals bedacht? Of zijn er nog aanpassingen nodig?
4
Na de uitgebreide testfase en de nodige aanpassingen, wordt de ‘echte’ patiëntenbelhouder geproduceerd. Wanneer het om grote aantallen gaat, gebeurt dat niet in het ziekenhuis zelf, maar wordt de productie uitbesteed.
5
De houder is klaar voor gebruik. Silvia: “Dit is natuurlijk wat je hoopt. Dat je iets bedenkt en dat er dan zoveel mensen echt iets aan hebben. Patiënten zijn er echt blij mee.”
6
Zoals het idee van Silvia zijn er al meerdere door de Verbeterde Zorg Studio omgezet tot een product. Denk aan een blokje met meerdere gootjes om ECG-kabels uit elkaar te houden, die eerder voortdurend in de knoop raakten. Of een clipje om een sonde (een slangetje voor voeding) aan de kleding van de patiënt te bevestigen, zodat de kleding niet beschadigd raakt. Alles om het werk van verpleegkundigen makkelijker te maken en om de zorg en de veiligheid van patiënten te verbeteren.
Slimme oplossingen voor praktische problemen
De Verbeterde Zorg Studio bestaat nu 3 jaar en is gericht op het werk van verpleegkundigen. Zij kunnen bij de studio alledaagse praktische problemen aankaarten, waarvoor de studio dan, samen met hen, een oplossing bedenkt. Vernieuwingen die het werk net dat beetje beter en makkelijker maken. Denk aan oplossingen voor kabels, nachtkastjes die niet geschikt zijn voor lage bedden of instrumenten die tijdens het gebruik makkelijk omvallen en daardoor stuk gaan. Een houder op maat kan dan een wereld van verschil maken.
In de Verbeterde Zorg Studio werken de afdeling Prototyping & Development, verpleegkundigen en technische studenten van bijvoorbeeld de HvA en TU Delft samen. Alle producten die hier worden bedacht en gemaakt, kunnen in heel Amsterdam UMC gebruikt worden. Daarnaast werkt de Verbeterde Zorg Studio samen met soortgelijke studio’s van andere ziekenhuizen binnen het Zorginnovatie Netwerk. Bijvoorbeeld om ideeën uit te wisselen en te kijken of producten en materialen voor meerdere ziekenhuizen geschikt kunnen zijn.

Op de foto vlnr: coördinator Verbeterde Zorg Studio Daniel Karsten, doktersassistent Silvia Groot-Mol en studenten HvA Jazz Fust en Danique van Dijk.
1 Bij ieder bed hangt een patiëntbel. Handig en nodig. Maar vaak verdwijnt dat ding. Bijvoorbeeld onder het matras of op de grond. Of een patiënt gaat er per ongeluk op zitten. Met als gevolg een verpleegkundige die onnodig te hulp schiet. Of, veel erger, géén verpleegkundige, omdat de patiënt de bel niet kon vinden. Dat moet toch anders kunnen, vond Silvia Groot-Mol, doktersassistent in de Kliniek Hartcentrum Zuid. Ze denkt aan een houder waarmee de patiëntbel kan worden vastgeklikt aan het bed en neemt contact op met de Verbeterde Zorg Studio.
2 In de studio werken ontwikkeltechnicus Robin Colijn en derdejaars studenten Biomedische Technologie Jazz Fust en Danique van Dijk het idee van Silvia verder uit. Dit leidt tot een tekening voor een prototype, een voorbeeldmodel.
3 Het prototype wordt vervolgens 3D-geprint en getest. Eerst op 1 afdeling, daarna op meerdere afdelingen en met verschillende voorbeeldmodellen. Werkt het zoals bedacht? Of zijn er nog aanpassingen nodig?
4 Na de uitgebreide testfase en de nodige aanpassingen, wordt de ‘echte’ patiëntbelhouder geproduceerd. Wanneer het om grote aantallen gaat, gebeurt dat niet in het ziekenhuis zelf, maar wordt de productie uitbesteed.
5 De houder is klaar voor gebruik. Silvia: “Dit is natuurlijk wat je hoopt. Dat je iets bedenkt en dat er dan zoveel mensen echt iets aan hebben. Patiënten zijn er echt blij mee.”
6 Zoals het idee van Silvia zijn er al meerdere door de Verbeterde Zorg Studio omgezet tot een product. Denk aan een blokje met meerdere gootjes om ECG-kabels uit elkaar te houden, die eerder voortdurend in de knoop raakten. Of een nieuw ontwerp voor een infuuspaal waardoor het overhangen van infusen, een tijdrovend klusje en vervelend voor patiënten, niet meer nodig is. Alles om het werk van verpleegkundigen makkelijker te maken en om de zorg en de veiligheid van patiënten te verbeteren.
Slimme oplossingen voor praktische problemen
De Verbeterde Zorg Studio bestaat nu 3 jaar en is puur gericht op het werk van verpleegkundigen. Zij kunnen bij de studio alledaagse praktische problemen aankaarten, waarvoor de studio dan, samen met hen, een oplossing bedenkt. Vernieuwingen die het werk net dat beetje beter en makkelijker maken. Denk aan oplossingen voor kabels, nachtkastjes die niet geschikt zijn voor lage bedden of instrumenten die tijdens het gebruik makkelijk omvallen en daardoor stuk gaan. Een houder op maat kan dan een wereld van verschil maken.
In de Verbeterde Zorg Studio werken de afdeling Prototyping & Development, verpleegkundigen en technische studenten van bijvoorbeeld de HvA en TU Delft samen. Alle producten die hier worden bedacht en gemaakt, kunnen in heel Amsterdam UMC gebruikt worden. Daarnaast werkt de Verbeterde Zorg Studio samen met soortgelijke studio’s van andere ziekenhuizen binnen het Zorginnovatie Netwerk. Bijvoorbeeld om ideeën uit te wisselen en te kijken of producten en materialen voor meerdere ziekenhuizen geschikt kunnen zijn.

Op de foto vlnr: coördinator Verbeterde Zorg Studio Daniel Karsten, doktersassistent Silvia Groot-Molen en studenten HvA Jazz Fust en Danique van Dijk.