Meekijken met...

Amsterdam UMC als de avond valt

Amsterdam UMC staat dag en nacht klaar voor iedereen die zorg nodig heeft. Overdag gonst het in het gebouw en lijkt alles en iedereen in beweging. Je kunt je er vast iets bij voorstellen: bezoekers melden zich voor een afspraak, studenten drinken nog een snelle koffie voordat hun college begint en zorgmedewerkers haasten zich door de gangen. Maar wanneer de avond valt, verandert de sfeer. De drukte maakt plaats voor stilte. Maar laat je niet misleiden, want het werk gaat gewoon door. Tijd voor een nachtelijke ronde op locatie AMC, kijk je met ons mee?

1

Het Voetenplein, overdag het levendige hart van het ziekenhuis, is verlaten en zelfs donker. In de kamers die op het plein uitkijken brandt nog een enkel licht. De collegezalen zijn dicht, net als de laboratoria, de winkels en de apotheek, die alleen voor spoedgevallen opengaat. Om 12 uur ’s nachts sluiten ook de deuren van de hoofdingang. Iedereen die zich daarna meldt, kan naar binnen via de ingang van de Spoedeisende Eerste Hulp.

2

Om 11 uur begint het team van de beveiliging aan haar nachtdienst. Jan Groeneveld, al 23 jaar beveiliger bij Amsterdam UMC, kent elke hoek van het ziekenhuis. Na de overdracht loopt hij zijn eerste ronde. Jan: “Ik hou van de nachtdienst. Je voelt de rust in het ziekenhuis, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. In de loop der jaren heb ik van alles meegemaakt: inbraken, patiënten die in de war zijn, en zelfs aanhoudingen door de politie – soms met een compleet arrestatieteam.”

3

In de kelder van locatie AMC is de transporthal, een belangrijk knooppunt van het ziekenhuis. Materialen en goederen - zoals medische hulpmiddelen, medicijnen en bloedzakken - worden hier binnengebracht, verzameld en verdeeld om op de juiste plaats van bestemming te komen. Brancardier Jacobus van Hemert zorgt ervoor dat deze logistieke operatie op rolletjes loopt. Hij levert bedden uit, brengt kweekjes naar het laboratorium, bloed naar de operatiekamer en vervoert patiënten. Jacobus: “Voordeel ’s nachts is dat je niet steeds op de lift staat te wachten. Net als overdag is er altijd wel iets te regelen. Je hebt meer patiënten die van de spoedeisende hulp komen. Het is nu rustig, maar dat kan ieder moment omslaan. Als een ambulance binnenkomt, sta ik klaar om ervoor te zorgen dat de patiënt naar de juiste afdeling wordt gebracht.”

4

Op de Intensive Care hebben verpleegkundigen Ronald Outshoven en Denise van Bon nachtdienst. De lichten zijn zoveel mogelijk uit of gedempt, zodat patiënten kunnen slapen. Dat geeft een bepaalde sfeer, vertelt Ronald, een ‘nachtvibe’. “Alleen al als je het ziekenhuis binnen komt lopen, kun je je voetstappen horen galmen in de gangen en op de pleinen. Waar we ons overdag vaak moeten manoeuvreren langs grote groepen witte jassen en familie, hebben we ‘s nachts alle ruimte en zijn we als verpleegkundigen meer op elkaar aangewezen. Vooral als je met je favoriete collega’s staat kan dat op een eigen manier erg gezellig zijn.” Denise: “Je hebt meestal meer tijd om met elkaar te praten”.

5

In het Emma Kinderziekenhuis op de 7e verdieping kun je deze nacht een speld horen vallen. Kinderarts Willemijn Corpeleijn: “Een nachtdienst is echt anders dan een dagdienst: overdag ben je bezig met spreekuur en visites, terwijl de nachten vaak draaien om het oplossen van acute problemen. Geen enkele nacht is hetzelfde, en dat maakt het nooit saai. Als het rustig is, geniet ik ervan om door een stil en donker ziekenhuis te lopen. Vanuit het ziekenhuis zie je vaak een prachtige zonsopgang. Dan weet ik dat mijn collega’s van de dagdienst me bijna komen aflossen en ik weer mijn bed kan opzoeken.”

6

Een bed opzoeken, kan ook in het ziekenhuis. Wanneer je een lange dienst hebt of stand-by staat, kun je een van de beschikbare kamers reserveren om uit te rusten. ’s Nachts zijn ze meestal allemaal bezet, vertelt beveiliger Jan. In de gang met kamers zijn ook een paar douches en wastafels om je op te frissen. Zo kan het zomaar zijn dat je naast een collega van een andere afdeling om 2 uur ’s nachts je tanden staat te poetsen.

7

Je zou bijna denken dat het ziekenhuis slaapt. Maar nee, Amsterdam UMC gaat 24 uur per dag door. Een arts wordt opgeroepen om te opereren. Een spoedbevalling. Een ambulance meldt zich bij de Spoedeisende Eerste Hulp. Hier is het zelden rustig. Het dienstdoende team zorgt ervoor dat alle spoedopnames en -aanvragen die deze nacht binnenkomen worden afgestemd en opgepakt.

1 Het Voetenplein, overdag het levendige hart van het ziekenhuis, is verlaten en zelfs donker. In de kamers die op het plein uitkijken brandt nog een enkel licht. De collegezalen zijn dicht, net als de laboratoria, de winkels en de apotheek, die alleen voor spoedgevallen opengaat. Om 12 uur ’s nachts sluiten ook de deuren van de hoofdingang. Iedereen die zich daarna meldt, kan naar binnen via de ingang van de Spoedeisende Eerste Hulp.

2 Om 11 uur begint het team van de beveiliging aan haar nachtdienst. Jan Groeneveld, al 23 jaar beveiliger bij Amsterdam UMC, kent elke hoek van het ziekenhuis. Na de overdracht loopt hij zijn eerste ronde. Jan: “Ik hou van de nachtdienst. Je voelt de rust in het ziekenhuis, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. In de loop der jaren heb ik van alles meegemaakt: inbraken, patiënten die in de war zijn, en zelfs aanhoudingen door de politie – soms met een compleet arrestatieteam.”

3 In de kelder van locatie AMC is de transporthal, een belangrijk knooppunt van het ziekenhuis. Materialen en goederen - zoals medische hulpmiddelen, medicijnen en bloedzakken - worden hier binnengebracht, verzameld en verdeeld om op de juiste plaats van bestemming te komen. Brancardier Jacobus van Hemert zorgt ervoor dat deze logistieke operatie op rolletjes loopt. Hij levert bedden uit, brengt kweekjes naar het laboratorium, bloed naar de operatiekamer en vervoert patiënten. Jacobus: “Voordeel ’s nachts is dat je niet steeds op de lift staat te wachten. Net als overdag is er altijd wel iets te regelen. Je hebt meer patiënten die van de spoedeisende hulp komen. Het is nu rustig, maar dat kan ieder moment omslaan. Als een ambulance binnenkomt, sta ik klaar om ervoor te zorgen dat de patiënt naar de juiste afdeling wordt gebracht.”

4 Op de Intensive Care hebben verpleegkundigen Ronald Outshoven en Denise van Bon nachtdienst. De lichten zijn zoveel mogelijk uit of gedempt, zodat patiënten kunnen slapen. Dat geeft een bepaalde sfeer, vertelt Ronald, een ‘nachtvibe’. “Alleen al als je het ziekenhuis binnen komt lopen, kun je je voetstappen horen galmen in de gangen en op de pleinen. Waar we ons overdag vaak moeten manoeuvreren langs grote groepen witte jassen en familie, hebben we ‘s nachts alle ruimte en zijn we als verpleegkundigen meer op elkaar aangewezen. Vooral als je met je favoriete collega’s staat kan dat op een eigen manier erg gezellig zijn.” Denise: “Je hebt meestal meer tijd om met elkaar te praten”.

5 In het Emma Kinderziekenhuis op de 7e verdieping kun je deze nacht een speld horen vallen. Kinderarts Willemijn Corpeleijn: “Een nachtdienst is echt anders dan een dagdienst: overdag ben je bezig met spreekuur en visites, terwijl de nachten vaak draaien om het oplossen van acute problemen. Geen enkele nacht is hetzelfde, en dat maakt het nooit saai. Als het rustig is, geniet ik ervan om door een stil en donker ziekenhuis te lopen. Vanuit het ziekenhuis zie je vaak een prachtige zonsopgang. Dan weet ik dat mijn collega’s van de dagdienst me bijna komen aflossen en ik weer mijn bed kan opzoeken.”

6 Een bed opzoeken, kan ook in het ziekenhuis. Wanneer je een lange dienst hebt of stand-by staat, kun je een van de beschikbare kamers reserveren om uit te rusten. ’s Nachts zijn ze meestal allemaal bezet, vertelt beveiliger Jan. In de gang met kamers zijn ook een paar douches en wastafels om je op te frissen. Zo kan het zomaar zijn dat je naast een collega van een andere afdeling om 2 uur ’s nachts je tanden staat te poetsen.

7 Je zou bijna denken dat het ziekenhuis slaapt. Maar nee, Amsterdam UMC gaat 24 uur per dag door. Een arts wordt opgeroepen om te opereren. Een spoedbevalling. Een ambulance meldt zich bij de Spoedeisende Eerste Hulp. Hier is het zelden rustig. Het dienstdoende team zorgt ervoor dat alle spoedopnames en -aanvragen die deze nacht binnenkomen worden afgestemd en opgepakt.