Green Team op de OK

Duurzame oplossingen in de operatiekamer

Steeds meer afdelingen in Amsterdam UMC hebben een eigen Green Team: een groep zorgprofessionals die zich bezighoudt met het verduurzamen van hun afdeling. Anesthesiemedewerker Carolien Büdgen is lid van het Green Team op de operatiekamer (OK) van locatie AMC. Ze laat ons zien hoe ver zij al zijn.

1

Plastic bij het plastic. Dat klinkt logisch, maar afval scheiden in de operatiekamer is ingewikkelder dan je denkt. Om het plastic te kunnen recyclen moet het helemaal schoon zijn. “Er mag geen spoortje bloed op zitten. Dat risico is te groot.” Dus gaat wél het verpakkingsmateriaal bij het plastic, maar de slangetjes van het infuussysteem bijvoorbeeld niet.

2

In de operatiekamers wordt 24 uur per dag nieuwe lucht aangevoerd en oude lucht afgezogen. Dat vreet energie en is onnodig als er geen operaties zijn. Sinds oktober 2018 gaat daarom ’s nachts de luchtververser uit. Behalve in de spoed-OK’s. “Dat levert een besparing op van 360.000 kilowattuur”, zegt Carolien trots. Dat is ongeveer het verbruik van 120 gemiddelde huishoudens per jaar.

3

Een ander duurzaamheidsproject: wegwerp OK-mutsjes vervangen door wasbare mutsjes. “Dat was lastig”, zegt Carolien. “Mutsjes zijn emotie. Het is een van de weinige manieren waarop OK-professionals zich kunnen onderscheiden.” Bovendien zijn er speciale eisen aan de pasvorm en het materiaal. Na veel passen en meten hebben we nieuwe, wasbare mutsjes. “En 60% minder CO₂-uitstoot.”

4

Dat het aanpassen van materiaal een enorm effect kan hebben, bewijzen de stuwbanden. Vroeger werden zwaardere stuwbanden gebruikt. Meer afval dus. En dat niet alleen: “Ze waren onhandiger te pakken. Pakte je er 1, vielen er 4. Die moest je dus allemaal weggooien.”

5

Een duurzame oplossing op de verkoeverkamer: een andere indeling voor de kast met zuurstofflessen. Carolien legt uit: “Eerder hadden we twee planken: lege en volle flessen. Toen werden ook halflege flessen weggebracht, leeggemaakt en weer aangevuld. Nu hebben we ‘leeg’, ‘aangebroken’ en ‘vol’.” Dat scheelt een hoop ritjes en energie om zuurstof te produceren. En minder zuurstofverspilling. “Zo simpel kan het zijn.”

Wil je dit magazine automatisch in je mail ontvangen?