Covid-19-biobank:

“Alles op alles om deze rotziekte te begrijpen”

Professor Diederik van de Beek was op wintersport en zag beelden uit China waar ze de straten aan het desinfecteren waren. Geen gewoon griepje, dacht hij. De eerste beschrijvingen van ernstig zieke patiënten deden hem ­­- als infectieneuroloog ­­- denken aan de verschijnselen van mensen met een hersenvliesontsteking. “We moeten ook lichaamsstoffen van deze patiëntengroep opnemen in onze biobank.” Dat was de start van een van de meest complete covid-19-biobanken van Europa. Kijk mee met Diederik van de Beek op deze bijzondere werkplek.

1

Een nacht lang waren tien onderzoekers bezig rode stickers te plakken op 10.000-en buisjes. “Bij alle patiënten die worden opgenomen met het vermoeden van covid-19 wordt bloed afgenomen en dat verzamelen we in een buisje met rode sticker. Van dat bloed blijft altijd wat over en dat gaat naar onze covid-19-biobank. Toestemming gebeurt liefst vooraf, maar gezien de noodsituatie vaak achteraf.”

2

45.000 ingevroren buisjes staan klaar voor onderzoekers om het raadsel van de ziekte covid-19 te ontrafelen. Inmiddels zijn meer dan 150 mensen aan het werk aan zo'n 35 onderzoeken: waarom wordt de ene patiënt doodziek en blijft het bij de andere patiënt bij wat keelpijn? Of waarom gaan mensen op de vijfde dag in het ziekenhuis ineens razendsnel achteruit?

3

Al het verzamelde bloed moet binnen vier uur worden bewerkt en opgeslagen volgens een strikt protocol, anders is het niet meer bruikbaar.

4

Om de grote hoeveelheid aan opnames van covid-19-patiënten – en dus ook van hun bloed – te kunnen verwerken, werden studenten en onderzoekers ingezet. Ook in de nacht, ook in het weekend. Ze werden ingewerkt door studiecoördinator Mirjam Dijkstra.

5

Onderzoeker Win Kit Man analyseert onderzoeksgegevens en overlegt met Diederik.

Wil je dit magazine automatisch in je inbox ontvangen?