In het kort

Nieuws van binnen en buiten Amsterdam UMC.

Eerlijke prijzen

Via het platform ‘Medicijn voor de Maatschappij’ strijden apothekers en artsen van Amsterdam UMC voor eerlijk prijzen voor medicijnen. Dat doen ze bijvoorbeeld door zelf een medicijn te maken of meer invloed uit te oefenen op de prijsvorming.

Een kind is geen tolk

In april is de campagne ‘Dit is een kind en geen tolk’ gestart. Deze campagne heeft als doel zorgverleners te laten stoppen met het inzetten van kinderen als tolk. Amsterdam UMC stelt op ieder moment van de dag een tolk beschikbaar. Dit wordt betaald door het ziekenhuis en is gratis voor patiënten.

Medicijnen afstemmen

Je DNA heeft invloed op hoe je lichaam bepaalde medicijnen verwerkt. Met het DNA-profiel van een patiënt op een speciale DNA medicatiepas kunnen artsen en apothekers de juiste hoeveelheid medicijnen beter op die persoon afstemmen. Zo hopen onderzoekers van Amsterdam UMC en het LUMC bijwerkingen te verminderen en de werking van medicijnen te verbeteren.

Gesprekken op de IC

De tiendelige podcastserie ‘Op leven en dood’ gaat over gesprekken die artsen hebben met familieleden van ernstig zieke patiënten op de intensive care (IC). Als de grens van een behandeling in zicht komt en de patiënt niet zelf kan beslissen, ligt deze moeilijke taak bij artsen en naaste familie. In de podcastserie hoor je hoe deze moeilijke gesprekken gaan.

Van 750.000 naar nul

Van 750.000 naar nul dvd’s. Jaarlijks sturen Nederlandse ziekenhuizen elkaar zo’n 750.000 dvd’s met beelden en verslagen van radiologisch onderzoek. Dat hoeft niet meer. Amsterdam UMC en veel andere ziekenhuizen zijn nu aangesloten op een systeem waarmee je dit soort informatie digitaal verstuurt.

Voorzichtig versoepelen

De coronacrisis is nog niet voorbij, maar het aantal besmettingen daalt gelukkig. Stap voor stap kunnen we meer mensen toelaten in Amsterdam UMC. Maar nog steeds geldt: houd je aan de coronamaatregelen, zodat ons ziekenhuis veilig blijft voor iedereen. Bekijk voor je bezoek of afspraak de actuele coronamaatregelen op onze website.