Koppelbed en hospice-unit:

Een warm samenzijn voor patiënt en naasten

Als je dierbare zijn of haar laatste fase ingaat, is niets fijner dan er dag en nacht bij te kunnen zijn. Om dit zo prettig mogelijk te maken, heeft Amsterdam UMC koppelbedden en een mobiele hospice-unit. Henny Quick en Jimmy Zerbst van de afdeling Patiëntvoorzieningen laten zien hoe dit werkt.

1

Sinds begin dit jaar kunnen verpleegafdelingen een speciaal logeerbed en een 'hospice-unit' aanvragen voor naasten van patiënten die binnenkort komen te overlijden. Dat kan zowel doordeweeks als in het weekend. De planners van de afdeling Patiëntvoorzieningen nemen de aanvraag aan. Henny en Jimmy halen het bed en de hospice-unit uit de centrale opslag.

2

De hospice-unit bestaat uit een comfortabele stoel, een tafeltje, een deken en een kast met onder andere koffie en thee. “Het is van alle gemakken voorzien”, vertelt Henny. Een koppelbed, een speciaal soort logeerbed, kun je samen met de hospice-unit aanvragen. Henny checkt eerst of alles compleet is. Daarna verzorgen Jimmy en hij het transport naar de juiste afdeling.

3

Op de verpleegafdeling richten de verpleegkundigen de kamer in. Dat kan ook samen met de familie, vertelt Henny. “Zo kunnen ze zelf hun plekkie maken.” Het logeerbed kan op dezelfde hoogte aan het bed van de patiënt gekoppeld worden. Hierdoor ontstaat een tweepersoonsbed. “Dat is toch veel intiemer dan op een stretcher ernaast liggen”, benadrukt Henny.

4

Bij de hospice-unit horen ook kussentjes, lichtjes en verschillende tijdschriften. Hierdoor wordt de kamer echt een sfeervolle ruimte. “Het voelt dan opeens heel anders dan een gewone patiëntenkamer”, zegt Jimmy. Alles is gericht op een warm samenzijn voor de patiënt en zijn dierbaren.

5

Het koppelbed en de hospice-unit blijven zo lang als nodig is op de afdeling. Eenmaal terug in de opslag wordt alles weer aangevuld, zodat ook andere patiënten en naasten comfortabel en in alle rust samen kunnen zijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden om samen met je dierbare op de kamer te blijven? Vraag de verpleegkundigen op de afdeling ernaar.

Wil je dit magazine automatisch in je mail ontvangen?