Als onderzoekers moeten we echt zelf in actie komen, anders verandert er niks
Futureproof
Van vreemd naar geweldig onderzoek
Veel onderzoek op het gebied van gezondheid en ziekte wordt uitgevoerd door en voor witte, westerse mannen. En dat is ’WEIRD’ oftewel: vreemd, vindt onder andere Mai Chin A Paw, hoogleraar Sociale Geneeskunde bij Amsterdam UMC. Dat kan en moet anders. Onderzoek moet diverser en inclusiever. Mai legt ons uit hoe en waarom.
Wetenschappelijk onderzoek is WEIRD: beheerst door Western, Educated, Industrialized, Rich and Democratic countries. Dit wil zeggen dat veel kennis gebaseerd is op onderzoek onder witte, hoogopgeleide mensen uit westerse, rijke en democratische landen. Maar ook dat het onderzoek meestal wordt geleid en bepaald door onderzoekers uit diezelfde landen. Mai: “Hierdoor is de wetenschappelijke kennis die we opdoen niet automatisch van toepassing op de hele wereldbevolking. En dat is heel WEIRD. Vreemd dus.”
Onbewust bevooroordeeld “Het is een kleine groep die onderzoek doet. Die bepaalt wat en hoe iets onderzocht wordt. En die kijkt door de eigen gekleurde bril.” Omdat het gemakkelijk is voor onderzoek, wordt er vaak gekozen voor deelnemers die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld witte, hoogopgeleide mannen.” Het gevolg is dat de resultaten gebaseerd zijn op die groep. En dat is maar een heel klein deel van de wereldbevolking. Mai: “Hierdoor kan het zijn dat bijvoorbeeld de dosering van een medicijn te hoog is voor een vrouw. Of vervelende bijwerkingen geeft voor iemand met een Aziatische achtergrond.” Zo kunnen gezondheidsverschillen ontstaan of zelfs groter worden. Mai: “Terwijl we die juist willen verkleinen.”
Afspiegeling ‘‘WEIRD’ onderzoek moet volgens Mai dan ook veranderen in ‘AWESOME’ onderzoek: All-inclusive, Worldwide ranging, Equitable, Sincere, Open-minded, Mindfull of our own implicit bias and Essential. Oftewel ‘geweldig’ onderzoek. Eerst door ervoor te zorgen dat onderzoekers zelf een betere afspiegeling van de samenleving zijn. “Bijvoorbeeld door bewust verschillende mensen aan te nemen in een onderzoeksteam,” zegt Mai. In de ideale wereld zouden sollicitaties zelfs anoniem zijn, vindt zij. Om iedereen een eerlijker kans te geven. Het voordeel van een divers onderzoeksteam is dat deze ook het onderzoek beter kan aanpassen aan een diverse groep deelnemers. Mai: “En het team is creatiever, omdat iedereen iets op een andere manier bekijkt. Hierdoor wordt onderzoek beter en levert het uiteindelijk meer op voor de maatschappij.”
Diversiteit zorgt voor beter onderzoek dat meer oplevert voor de maatschappij
Doelgroep zelf betrekken Ook zegt Mai dat de manier van onderzoeken beter moet aansluiten bij de deelnemers. “Vragenlijsten moeten bijvoorbeeld voor hen begrijpelijk zijn. Dus zonder ingewikkeld taalgebruik van professoren.” Om dit te bereiken is ook meer samenwerking nodig met mensen voor wie het onderzoek bedoeld is. “Ik doe bijvoorbeeld onderzoek naar de gezondheid van de jeugd. Maar voor een volwassene is het moeilijk om je in een kind te verplaatsen. Dus zorgen wij ervoor dat we de kinderen of jongeren zelf betrekken bij de vormgeving van onderzoek. Bijvoorbeeld bij het opstellen van vragenlijsten. Toen mijn eigen kinderen nog klein waren liet ik hen bijvoorbeeld de brieven voor deelnemers lezen. Om te kijken of het begrijpelijk was. En of zij mee zouden willen doen en zo niet, waarom niet?”
Nu in actie komen Mai wil ook andere wetenschappers bewust maken van de noodzaak van inclusiever onderzoek. En wetenschappers aanzetten tot actie. Samen met een groep collega’s onderzoekt ze hoe ze dit voor elkaar kunnen krijgen. Zo gingen ze in gesprek met onderzoekers zelf. Maar ook met onderzoekdeelnemers die normaal gesproken minder vaak meedoen aan onderzoek. Zoals volwassenen en kinderen met een migratieachtergrond. Hoe kunnen onderzoekers ervoor zorgen dat er meer mensen zoals zij meedoen aan onderzoek? En wat kunnen onderzoekers volgens hen beter doen? Mai: “Als onderzoekers moeten we echt zelf in actie komen. Nu. Niet gaan zitten wachten tot een ander het doet. Dan verandert er namelijk niks.”
Een completer plaatje Tot slot zegt Mai: “Doe je zelf mee aan onderzoek en twijfel je ergens over? Snap je iets niet of denk je dat er iets beter of anders kan? Zeg het! Onderzoekers zijn ook maar mensen. Zij moeten dit horen. Daar wordt onderzoek uiteindelijk alleen maar beter van. Ieders perspectief is belangrijk. Zo maken we het plaatje completer en kunnen we echt een verschil maken voor de hele maatschappij.”
Ieders perspectief is belangrijk, zo maken we het plaatje completer