In het kort

Nieuws van binnen en buiten Amsterdam UMC.

Opening Jeroen Pit Huis

Op 11 mei opende prinses Maxima Het Jeroen Pit Huis door koningin Máxima. In het huis kunnen zieke kinderen en hun gezinnen verblijven, als een soort tussenstation tussen ziekenhuis en thuis. Onder begeleiding van verpleegkundigen en andere zorgverleners leren de ouders hoe ze de zorg voor hun kind kunnen overnemen.

Vragen tijdens zwangerschap

Welke keuze maak je over de ruggenprik, thuisbevalling of de 13-weken echo? Er zijn zoveel websites en forums waarop je antwoorden kunt vinden, maar hoe weet je dat het klopt? Op de nieuwe website van het Childbirth Network geven wetenschappers en verloskundigen van Amsterdam UMC, UMCG en AVAG duidelijkheid.

Mijn Dossier

Met Mijn Dossier kun je steeds meer digitaal regelen rond je zorg bij Amsterdam UMC. Medische gegevens en uitslagen bekijken, berichten sturen naar zorgverleners en vragenlijsten invullen voor je afspraak. Ook kun je eenvoudig een video-afspraak houden met je arts via Mijn Dossier. Wil je meer weten over deze digitale omgeving, of je hiervoor aanmelden?

Hersengezondheid

Kan een gezonde leefstijl hersengezondheid verbeteren? Dit is wat onderzoekers van de FINGER studie willen weten. In deze studie wordt het effect van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen onderzocht. Personen tussen 60 en 79 jaar kunnen meedoen aan de studie.

Rookvrij

Steeds meer sportverenigingen worden rookvrij. Niet alleen binnen, maar ook buiten. Veel kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op de sportvereniging. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals sporters, trainers en ouders. De Hartstichting, Longfonds en KWF hebben materialen gemaakt die kunnen helpen bij het rookvrij maken van sportclubs.

Nazorgtraject tegen vallen

Elke vier minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp (SEH) vanwege een val. Eén op de 5 van deze ouderen komt binnen een maand weer terug na een val. Herhaling van valincidenten kan worden vermeden als de oorzaak ervan direct aangepakt wordt. Daarom is Amsterdam UMC gestart met een nazorgtraject voor ouderen op de SEH.