Revalidatie in het Neurocentrum

Hoe fitter iemand is, hoe kleiner de kans op terugkeer

De revalidatieprofessionals van het Neurocentrum in Amsterdam UMC helpen patiënten vaak letterlijk weer op de been. Met oefeningen, krachttraining en advies zorgen ze ervoor dat mensen zo goed mogelijk herstellen. We liepen mee met twee van deze revalidatieprofessionals: fysiotherapeuten Muriel Rutgers-Koolstra en Claudia Vis.

1

Zo snel mogelijk uit bed. Dat is het motto. Ook al heeft iemand bijvoorbeeld net een beroerte gehad. Dat betekent oefenen, oefenen, oefenen. Soms begint dat met alleen maar wat bewegen op bed. “Vorige week kon meneer nog niet zitten of zijn arm optillen. En kijk nu eens!”, roept Muriel bemoedigend.

2

Knijpen! Alleen met de wijsvinger en duim. Niet smokkelen.” Met iets simpels als het vasthouden van een houten blokje, kan de fysiotherapeut de kracht van de patiënt meten. “Je kunt zelfs met simpele observaties inschatten of iemand later weer zelfstandig kan lopen”, vertelt Claudia.

3

Hoe fitter iemand was voordat hij ziek was, hoe makkelijker vaak het herstel. En hoe meer iemand oefent achteraf, hoe fitter en zelfstandiger hij weer wordt. Waardoor de kans kleiner is dat iemand opnieuw ziek wordt of last krijgt van complicaties. Weer opnieuw leren lopen is voor patiënten in het Neurocentrum een enorme stap.

4

Eten aan tafel in plaats van in bed, zelf tandenpoetsen, een zakje openmaken of appen; patiënten moeten zoveel mogelijk zelf doen. Alles is erop gericht mensen weer zelfredzaam te krijgen. “Vermoeiend, maar daar geef ik me niet aan over”, zegt meneer. “Elke dag gaat het weer een stukje beter.”

5

Patiënten die alweer thuis zijn, kunnen op indicatie terecht in de oefenruimte van de polikliniek Revalidatiegeneeskunde. Fietsen, halterbanken en zelfs een heus basketbalveld; alles om fysiek aan te sterken is aanwezig. Maar werken aan het lichaam is niet de enige uitdaging. “Het dagelijks leven weer oppakken, dat is heel vermoeiend. Ook mentaal”, zegt Muriel. “Een ergotherapeut helpt bijvoorbeeld ook met het omgaan met alle prikkels van buitenaf.”

6

Vroeger dacht men van niet, maar juist inspanning en beweging is goed voor het herstel en het voorkomen van complicaties. Dus worden de patiënten in de oefenruimte van de polikliniek flink uitgedaagd. En zoekt het team samen met de patiënt naar mogelijkheden om er ook in de eigen omgeving mee door te gaan. “Want op een gegeven moment is iemand het medische circuit wel zat.”

Wil je dit magazine automatisch in je mail ontvangen?