Chin Tong:
“Bij de tweede heftige reactie dacht ik: toch maar een allergoloog bezoeken”
Chin Tong is niet alleen bekend met Amsterdam UMC als arts-docent. Hij is ook patiënt. Door een allergische reactie kwam hij terecht bij de polikliniek Allergologie.
Chin at altijd gewoon krab. Maar begin vorig jaar tijdens een vakantie in Schotland kreeg hij opeens een allergische reactie. “Ik kreeg zwellingen, jeukende plekken en moeite met ademhalen. Heel vervelend.” Toch ondernam hij verder geen actie. Totdat hij een paar maanden later opnieuw een allergische reactie kreeg. Maar dan op iets heel anders.
Vega-gehakt?
“Ik ben nogal een avontuurlijke eter”, zegt Chin enthousiast. “Ik wil altijd iets nieuws proberen.” En dat heeft ie geweten. Van een vriendin kreeg hij balletjes gemaakt met krekel. “Best lekker. Eigenlijk lijkt het op gewone vega-gehaktballetjes.” Maar helaas, ook nu kreeg hij dezelfde heftige reactie. Dit keer besloot hij wel een allergoloog te bezoeken. "Want twee nieuwe allergieën in een jaar is toch wel vreemd." Zijn huisarts verwees hem door naar de polikliniek Allergologie van Amsterdam UMC.
Bijzonder zeldzaam
“En daar vonden ze me heel bijzonder”, zegt Chin. Ze vermoeden namelijk dat hij last heeft van het ‘Crustacean-Mollusk-Insect Syndrome’. Dat is een zeer zeldzame aandoening waarbij mensen met een erge huisstofmijtallergie, ook allergisch kunnen reageren op weekdieren (mollusk), schaaldieren (crustacean) en insecten. “Ja, ik ben inderdaad al mijn hele leven ook heel erg allergisch voor huisstofmijt.”
Steeds een klein beetje krekel
Om te ontdekken of hij echt dit syndroom heeft, en omdat er nog zo weinig over bekend is, moet er meer onderzoek gedaan worden. Hoe dat ongeveer gaat? “Waarschijnlijk krijg ik steeds een klein beetje krekel, totdat ik een allergische reactie krijg”, lacht hij. Een behandeling voor het 'Crustacean-Mollusk-Insect Syndrome’ is er (nog) niet. Wel is Chin gestart met immunotherapie om zijn huisstofmijt- (en pollen) allergie op te lossen. “In mijn geval moet ik drie jaar lang, iedere dag een pil onder mijn tong doen. Dus dat moet je wel echt willen.”
Lastig, maar zo kostbaar
Over de polikliniek Allergologie is Chin erg te spreken. “Wat me opvalt is dat ze daar de tijd voor je nemen. Er is veel ruimte voor vragen en uitleg. De artsen denken met je mee en zijn heel makkelijk te bereiken. Bijvoorbeeld via de chat.” Zelf probeert Chin als arts ook altijd extra aandacht te geven aan patiënten. En ook zijn studenten wil hij dit meegeven. “In deze tijd van hoge werkdruk en onderbezetting is het natuurlijk lastig. Maar het is zo kostbaar.”
EpiPen op zak
Is zijn behoefte aan avontuurlijk eten door zijn allergie minder geworden? “Nee”, bekent Chin lachend. “Ik eet bijvoorbeeld ook gewoon garnaal en kreeft.” Dat is ook het advies van de poli: eet wat je eten kan. Want juist als je het een hele tijd niet eet en dan ineens wel, kan dat gevaarlijk zijn. Binnenkort gaat Chin op reis naar Japan. “En daar worden natuurlijk veel vis en schaaldieren gegeten. Toen ik dat vertelde op de poli, zeiden ze: ‘geef hem maar wat EpiPennen mee’. Dus die heb ik nu in ieder geval altijd op zak.”
De polikliniek Allergologie is onderdeel van de afdeling Interne Geneeskunde. De poli is op locatie AMC en bij het Huid Medisch Centrum. Het is een samenwerking tussen Amsterdam UMC en Centrum Oosterwal. Patiënten kunnen er terecht met een verwijzing van de huisarts of andere specialist. Meer informatie is te lezen op www.huidmedischcentrum.nl
Wil je dit magazine automatisch per mail ontvangen? Meld je hier aan >