1
Hoe vaak moet ik zonnebrandcrème opsmeren?
De WHO geeft daar duidelijke richtlijnen voor. Je moet de zonnebrandcrème om de 2 uur opnieuw smeren. Zeker als je veel hebt gesport of gezwommen. En heel belangrijk: niet te dun smeren!
2
Moet ik moedervlekken beter of anders insmeren?
Nee, dat hoeft niet. Moedervlekken hebben dezelfde bescherming nodig als de andere huid.
3
Is een dagcrème met SPF voldoende?
Een dagcrème met 30 SPF is goed, maar niet voor de hele dag. Dagcrème trekt snel in, en het gaat makkelijk van de huid af met zweten. Dus denk niet dat je de hele dag veilig bent met de dagcrème die je s' ochtends hebt opgesmeerd.
4
Hoe weet ik welke factor ik nodig heb?
Als je een lichte huid hebt, met blauwe ogen en rode of blonde haren dan verbrand je sneller dan mensen met donkere haren, ogen en huid. Op het internet staan tabellen waarin je kan zien hoe lang het duurt voordat je verbrandt. Stel dat dit binnen 10 minuten is, dan kun je met factor 30, 300 minuten in de zon en met factor 50, 500 minuten in de zon. Je moet wel regelmatig bijsmeren. Voor de meeste mensen in Nederland is factor 30 goed genoeg.
5
Hoe lang blijft zonnebrandcrème goed?
Op iedere cosmeticaverpakking staat een afbeelding van een potje met een getal ernaast. Dit getal geeft het aantal maanden aan dat je de crème, na openen, kan gebruiken. Dit is meestal 12 maanden.
De antwoorden op de lezersvragen komen uit de video: 'Zonnebrandcrème en huidkanker uitgelegd'. Hierin vertelt dermatoloog Thomas Rustemeyer over het gebruik van zonnebrandcrème. Ook geeft hij informatie over huidkanker.