Futureproof
Draadloze communicatie in het hart
De minipacemakers communiceren met elkaar via elektrische pulsjes
Wanneer iemand niet het juiste hartritme heeft, het is bijvoorbeeld te laag, dan is vaak een pacemaker nodig. Sinds ongeveer 10 jaar bestaat hier een draadloze mini-versie van. Maar tot nu toe was deze alleen geschikt voor 20% van de patiënten. Onder leiding van Amsterdam UMC ontwikkelde een groep internationale onderzoekers een verbeterde variant. Deze maakt het mogelijk dat straks iedere patiënt zo’n draadloze pacemaker kan krijgen. En dat is goed nieuws.
Met een draadloze pacemaker is de kans namelijk veel kleiner dat een patiënt voor een tweede keer, of misschien zelfs vaker, geopereerd moet worden. Bij een ‘normale’ pacemaker zit er een soort kastje onder de huid, onder het sleutelbeen. Dit kastje is met een draad door een ader verbonden met het hart. Deze draden zijn kwetsbaar en kunnen breken, losraken van het hart of geïnfecteerd raken. Hierdoor kan het zijn dat de patiënt terug moet voor nog een operatie.
Zo groot als een vitaminepil 10 jaar geleden ontwikkelde Amsterdam UMC een minipacemaker zonder kastje of draden. Deze is net zo groot als een vitaminepil en wordt via de lies in het hart geplaatst. Tot nu toe kon dat alleen in één deel van het hart; de hartkamer. Hierdoor was deze draadloze pacemaker helaas niet voor iedereen geschikt. “De meeste patiënten hebben namelijk voor een optimale samentrekking van het hart een pacemaker nodig die ook in de boezem werkt”, vertelt Reinoud Knops, cardioloog en hoofdonderzoeker van Amsterdam UMC. “Dat was nog niet mogelijk, omdat het heel ingewikkeld is om 2 minipacemakers draadloos met elkaar te laten communiceren.” Na jarenlang internationaal onderzoek kan dat nu wel. Het is gelukt een draadloze minipacemaker te ontwikkelen die ook in de boezem kan worden geplaatst. De 2 minipacemakers, een in de boezem en een in de hartkamer, communiceren met elkaar via elektrische pulsjes.
Futureproof De nieuwe versie van de draadloze pacemaker is nog niet op de markt. Op dit moment worden ze alleen nog in studieverband bij patiënten geplaats. Nu is dat bij 300 mensen gebeurd. Deze mensen zijn vervolgens minimaal 3 maanden gevolgd en de resultaten zijn positief. De behandeling blijkt veilig en het systeem werkt goed. Futureproof dus. Reinoud: “Hartpatiënten die een pacemaker nodig hebben, kunnen in de toekomst rekenen op een nieuwe behandelmogelijkheid.”
Met een draadloze pacemaker is de kans op een tweede operatie veel kleiner