Meekijken met …
De prikkers op de vernieuwde bloedafnamepoli
De poli bloedafname op locatie VUmc heeft een metamorfose ondergaan. Een nieuwe look, meer prikhokjes en moderne technologie zorgen voor extra privacy, meer comfort én snellere uitslagen. We namen een kijkje.
1
Patiënten melden zich bij receptie en krijgen een nummer in de wachtrij. Dat gaat in twee stromen. Er is een wachtlijst voor patiënten zonder spoed en een voor mensen die met prioriteit geprikt moeten worden. Bijvoorbeeld patiënten van de afdeling Oncologie, Longziekten en Hematologie.
2
De nieuwe prikpoli heeft 10 prikhokjes. Eerst waren dat er 7. Er kunnen nu dus meer mensen tegelijk geprikt worden. “En, door de nieuwe indeling ervaren patiënten ook meer privacy,” vertelt Anouschka Ploeger, senior hoofdanalist bloedafname.
3
Het prikken gaat de hele dag door. Normaal gesproken prikken de medewerkers van de prikpoli maar liefst 300 tot 400 patiënten per dag. En op piekmomenten in het jaar zijn dat er soms wel 500.
4
Elk uur gaat er vanaf de priklocatie een karretje met een koffer met buisjes naar de verdieping erboven. Daar bevindt zich het laboratorium. Spoedaanvragen gaan direct omhoog via de ‘buispost’.
5
Binnenkort komt daar een nog snellere methode bij. De zogenaamde Tempus600. Anouschka: “Deze nieuwe buispost transporteert bloedmonsters zonder verpakkingsmateriaal via een soort tuinslang direct naar het laboratorium. Dus zonder menselijke tussenkomst. Hierdoor zijn laboratoriumuitslagen nog sneller beschikbaar.” De Tempus600 wordt nu uitgebreid getest op veiligheid en houdbaarheid van het bloed. Zodat 100% zeker is dat de bloedmonsters goed aankomen in het lab.
6
Op de verdieping boven de prikpoli is het laboratorium. Hier wordt het bloed geanalyseerd. Voor sommige onderzoeken worden de bloedmonsters verzonden naar een ander lab. Bijvoorbeeld het laboratorium op locatie AMC.
7
De uitslag van het bloedonderzoek komt terecht in het elektronisch patiëntendossier van het ziekenhuis. Bij een spoedaanvraag kan de arts al binnen een uur het resultaat bekijken. In sommige gevallen staat het ook direct in het patiëntenportaal ‘Mijn dossier’. En kan ook de patiënt meteen de uitslag zien. Anouschka: “Maar dit gebeurt alleen als de informatie niet gevoelig is en in overleg met de arts.”