Lezersvragen over ...
De traumahelikopter
Na een groot en ernstig ongeluk of ramp kun je hem zien vliegen: de knalgele traumahelikopter. Deze helikopter vervoert het Mobiel Medisch Team (MMT) naar de plaats van het incident, kan zo’n 240 kilometer per uur vliegen en is soms wel 3 keer sneller op de plaats van het incident dan een ambulance.
Sinds kort heeft de traumahelikopter voor de regio Noord-West Nederland niet meer Amsterdam UMC, locatie VUmc, als uitvliegbasis. Na 28 jaar is het voltallige Mobiel Medisch Team (MMT) verhuisd naar een nieuwe standplaats op het luchthaventerrein van Amsterdam Heliport in het Westelijk Havengebied.
Wanneer wordt de traumahelikopter eigenlijk ingezet en wie vliegen er mee? Lezersvragen beantwoord.
1
Waarvoor wordt de traumahelikopter opgeroepen?
Vanuit vier locaties in Nederland vliegen er traumahelikopters uit om snel medische bijstand te verlenen bij ernstige incidenten. Gemiddeld wordt het Mobiel Medisch Team uit de regio Amsterdam zo’n 10 keer per dag opgeroepen. De meeste incidenten waarvoor de traumahelikopter uitvliegt, zijn verkeersongelukken. De rest bestaat uit bijvoorbeeld bedrijfsongelukken (vaak met machines), mensen die van steigers, trappen en daken vallen, steekpartijen en schietpartijen. Bij ongeveer een derde van de incidenten gaat het niet om trauma maar om mensen die acuut zeer ernstig ziek zijn geworden. Bijvoorbeeld bij een hersenbloeding, een bloedvergiftiging (sepsis) of bij de reanimatie van een kind.
2
Wie vliegen er allemaal mee in de helikopter?
Het Mobiel Medisch Team van de traumahelikopter bestaat uit een piloot, een arts en een verpleegkundige. Als de helikopter niet kan of mag uitvliegen, gaan de arts en de verpleegkundige met een auto. Die wordt bestuurd door een chauffeur en soms door de verpleegkundige.
De piloot vervoert de arts en de verpleegkundige naar de plaats waar spoedeisende medische hulp vereist is.
De verpleegkundige assisteert niet alleen de arts maar ook de piloot. Hij/zij heeft een opleiding in luchtvaartcommunicatie, luchtvaartnavigatie en de techniek van de helikopter gevolgd.
De arts, een anesthesioloog of traumachirurg, helpt op de plaats van het incident de patiënt, zodat het slachtoffer zo stabiel mogelijk vervoerd kan worden naar het best passende ziekenhuis.
3
Gaat het slachtoffer mee met de helikopter?
Meestal gaat het slachtoffer met de gewone ambulance mee omdat die meer ruimte heeft om de patiënt onderweg verder te behandelen. Alleen als er belangrijke tijdwinst voor de gezondheid van de patiënt te behalen valt, wordt deze per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. In de regio Noordwest-Nederland gaat dat bijvoorbeeld over slachtoffers die vanaf Texel of Pampus naar een ziekenhuis op het vaste land moeten.
Soms rijdt de MMT-arts met de patiënt mee in de ambulance om deze verder te behandelen. De helikopter vliegt dan mee naar het ziekenhuis om de MMT-arts op te halen en terug naar het luchthaventerrein van Amsterdam Heliport te vliegen. Het team is dan weer compleet en klaar voor een nieuwe oproep.
Meer weten over de traumahelikopter?
In deze video vertelt MMT-verpleegkundige Fenny Dunning alles over de inzet van een traumahelikopter en het Mobiel Medisch Team bij een ernstig incident.