Patiëntenzorg

“Mijn advies is om een oplossing te zoeken die past bij de oorzaak van dementie en de eigenschappen van de persoon met dementie.”

Freek Gillissen Verpleegkundig consulent

(Deze foto is gemaakt in 2018.)

Corona en dementie

Het zijn nog steeds gekke tijden. We realiseren ons dat patiënten met dementie door corona extra hard worden geraakt. Ze hebben een groter risico om de ziekte te krijgen, maar óók hebben de coronamaatregelen een onevenredige impact op hun dagelijks leven. Alzheimercentrum Amsterdam kon na de eerste lockdown in het voorjaar zijn deuren weer stap voor stap openen. Patiënten mochten weer mondjesmaat naar onze polikliniek komen voor diagnostiek. Veel mensen met dementie komen nu minder naar de polikliniek, maar hebben een telefonische afspraak met hun neuroloog of andere behandelaar.

Door de wereldwijde pandemie is het belang van gezondheid weer benadrukt. Het overwinnen van corona heeft nu de hoogste prioriteit, maar onderzoek naar andere ziekten gaat ook onverminderd door. Zo blijven wij keihard zoeken naar oplossingen voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Tips voor patiënten en naasten Tijdens en na de eerste lockdown heeft verpleegkundig consulent Freek Gillissen veel contact gehad met mensen met dementie en hun naasten. In april gaf hij een virtuele kennislunch over corona en dementie, om patiënten en hun naasten adviezen en tips te geven voor hoe om te gaan met corona in deze bijzondere tijd. Zijn belangrijkste tip is om te zorgen voor een oplossing die past bij de oorzaak van de dementie en de persoonlijke eigenschappen van de persoon met dementie. Hieronder tien tips uit de presentatie van de online-kennislunch van Freek. Op onze website vindt u meer tips.


Tien tips

  1. Ga iedere dag op een vast tijdstip naar bed en sta ook weer op een vast tijdstip op.
  2. Houd vast aan routines.
  3. Blijf in beweging, in huis of buiten.
  4. Plan contacten op dezelfde momenten, vraag anderen het initiatief te nemen.
  5. Gebruik muziek/zang door de dag heen.
  6. Vraag hulp vóór de situatie uit de hand loopt, vaak is er meer mogelijk dan je denkt, wacht niet te lang.
  7. Zorg voor goede lichamelijke verzorging.
  8. Houd contact met degenen die u verzorgen: casemanager, huisarts, medisch en verpleegkundig specialist.
  9. Neem als hulpverlener meer initiatief tot frequenter contact.
  10. Vraag anderen kaartjes te schrijven, telefoontjes te plegen, online-contacten te onderhouden.

Alzheimer Actueel

Traditiegetrouw werd in september een update gegeven van de zorg voor patiënten met dementie en het wetenschappelijk onderzoek tijdens Alzheimer Actueel. Dit is een jaarlijkse bijeenkomst voor patiënten, mantelzorgers, donateurs en andere belangstellenden.

Lunch & Learn

Iedere maand (met uitzondering van juli en augustus) organiseert Alzheimercentrum Amsterdam Lunch & Learn-kennisbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn om iedereen die te maken heeft met dementie op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van dementie. Sinds maart 2020 zijn ze volledig digitaal.

Pasmanlezing

Tijdens de online publiekslezing gaven drie bevlogen wetenschappers een unieke inkijk in de stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek rondom alzheimer. Het onderwerp was dit jaar ‘Voeding en leefstijl’, vandaar de titel ‘Smakelijke Wetenschap’.