Jaarkalender 2021

JANUARI

Lunch & Learn webinars

Iedere maand (met uitzondering van juli en augustus) organiseren we Lunch & Learn-kennisbijeenkomsten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van dementie. U kunt ze allemaal terugkijken via de link hieronder.

FEBRUARI

Webinar over Chronische traumatische encefalopathie

Neuroloog Jort Vijverberg vertelt over zijn onderzoek naar progressieve hersenschade veroorzaakt door traumatisch hoofd-hersenletsel. Chronische traumatische encefalopathie (CTE) is een hersenaandoening die wordt veroorzaakt door herhalend hoofdtrauma, zoals bij gevechtsporten, American football, rugby en mogelijk ook voetbal, maar ook bij militairen.

MAART

Inzamelingsactie Restaurant AIM

Team Samen Sterker organiseerde in samenwerking met Restaurant AIM een inzamelingsactie voor Alzheimercentrum Amsterdam, waarbij ze foodboxen met heerlijke drie-gangenmenu’s aan huis leverden. Hiermee zamelden zij geld in voor wetenschappelijk onderzoek naar alzheimer.

APRIL

Alzheimer Challenge

Team Alzheimer organiseerde voor het eerst de Alzheimer Challenge. Deelnemers werden gevraagd 280 kilometer te fietsen, één meter per dementiepatiënt in Nederland. Doel was het ophalen van geld voor de onderzoeksprojecten van Alzheimercentrum Amsterdam.

MEI

Donateursbijeenkomst VUmc Fonds

Marleen van de Beek MSc, neuropsycholoog en onderzoeker in opleiding/Phd-student bij Alzheimercentrum Amsterdam, vertelde tijdens de donateursbijeenkomst over haar onderzoek naar voorspellende factoren in het ziekteproces van patiënten met Dementie met Lewy Bodies (DLB).

JUNI

Toolkit ontwikkeld voor Alzheimer Cafés

Vanwege de coronamaatregelen konden de Alzheimer Cafés niet doorgaan. Dat was reden voor Pharos, Alzheimer Nederland en Alzheimercentrum Amsterdam voor de ontwikkeling van een toolkit voor vrijwilligers van de cafés als alternatief voor de fysieke bijeenkomsten. Dit werd mogelijk gemaakt door een subsidie van het POLAR-project.

SEPTEMBER

Alzheimer Rally

Voor de negende keer werd de Alzheimer Rally gereden, waarmee zo veel mogelijk geld wordt ingezameld voor alzheimeronderzoek. Dit jaar ging de opbrengst naar het tweelingenonderzoek.

Lancering Alzheimer Socks

Mooie herinneringen wil je voor altijd bij je dragen. Muziek helpt ons daarbij. Uit onderzoek blijkt dat muziek zelfs een positief effect heeft op alzheimerpatiënten, waardoor er soms meer contact mogelijk is. Daarom symboliseren de twee verschillende Alzheimer Socks 2021 dit jaar de verwarring bij alzheimerpatiënten én de kracht van muziek. Trek ze aan & BEAT Alzheimer!

Genootschapsdiner

Jaarlijks organiseren we exclusieve Genootschapsbijeenkomsten waar de leden door onderzoekers op de hoogte worden gehouden van (inter)nationale ontwikkelingen binnen het dementieonderzoek. In september was dit bij Restaurant Lars in Amsterdam.

Dementie Update

Tijdens de Dementie Update 2021 vertelden verschillende experts over de ontwikkelingen in het afgelopen jaar op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg rondom dementie. Onderwerpen waren onder meer de goedkeuring van het medicijn Aducanumab door de FDA, biomarkers: van onderzoek naar de praktijk, en ethische aspecten van vroege alzheimerdiagnose.

OKTOBER

Maud loopt marathon voor FTD-onderzoek

Op zondag 10 oktober liep Maud Ewalts de marathon van Eindhoven. Zij ging deze sportieve uitdaging aan om geld in te zamelen voor onderzoek naar frontotemporale dementie (FTD). Nadat haar vader was overleden aan FTD is zij actief om aandacht te vragen en geld op te halen voor onderzoek naar FTD.

NOVEMBER

Inzamelingsactie Gé Griffioen-Reijneveld

Oma Gé vierde haar negentigste verjaardag en greep deze mijlpaal aan om geld in te zamelen voor het tweelingenonderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam. Haar kleindochter Sophie werkt hier als onderzoeksassistent aan mee.

DECEMBER

Pasmanlezing

Tijdens de online publiekslezing vertelden prof. dr. Wiesje van der Flier, dr. Janne Papma en prof. dr. Yolande Pijnenburg over gedragsveranderingen bij dementie, behandeling op maat voor iedereen met dementie, de uitdagingen van dementie op jonge leeftijd en de gevolgen van corona voor mensen met alzheimer.