Patiëntenzorg

Patiëntbelang voorop

Wij verbeteren voortdurend onze zorg- en dienstverlening. Ervaringen en tips van patiënten zijn een belangrijke bron van informatie. We doen daarom onderzoek onder onze patiënten naar hun ervaringen met onze geheugenpoli. Sinds begin 2020 zet Alzheimercentrum Amsterdam, net als andere umc’s, de patiëntervaringsmonitor (PEM) in. Patiënten ontvangen een week na hun afspraak bij het alzheimercentrum een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. De antwoorden worden anoniem verwerkt en het onafhankelijke onderzoeksbureau Expoints voert de meting uit. 448 patiënten gaven het alzheimercentrum in 2021 gemiddeld een 8,7.

Alzheimercentrum onder vergrootglas

Het tv-programma Nieuwsuur besteedde vorig jaar meerdere keren aandacht aan ons centrum. In het voorwoord kunt al lezen dat dit ons erg heeft geraakt. In oktober was er een aflevering waarin een item zat over de verschillende functies van Philip Scheltens. De Raad van Bestuur van Amsterdam UMC twijfelt niet aan de intenties van Philip Scheltens om in zijn werkzaamheden het belang van alzheimerpatiënten altijd op de eerste plaats te zetten. Zij kennen hem als een bevlogen neuroloog die zich in zijn hele carrière met hart en ziel wijdt, en heeft gewijd, aan de zorg voor patiënten met de invaliderende ziekte van Alzheimer. In november kwam er nog een item waarin de aanpak van alle diagnostiek op één dag werd besproken. Wij kiezen bewust voor deze patiëntvriendelijke en succesvolle aanpak. Patiënten zijn hier zeer tevreden over, zoals blijkt uit de patiënttevredenheidsscore van 8,7. De vragen van Nieuwsuur hebben ons er nog eens op geattendeerd dat transparantie over verschillende functies van onze specialisten belangrijk is. Wij blijven eraan werken om, onder meer via onze website, die duidelijkheid te geven. Daarnaast kijken we momenteel met diverse werkgroepen waar we in onze aanpak de informatievoorziening nog verder kunnen verbeteren want we willen patiënten en hun naasten te allen tijde volledige informatie geven.

Lenneke Post (Geestelijk verzorger) en Camar Bohnen (Verpleegkundig consulent)

Onderzoek naar steun voor levensvragen bij MCI en beginnende dementie

De diagnose … en dan? Wanneer iemand de diagnose MCI (milde cognitieve stoornissen) of beginnende dementie krijgt, komen er verschillende vragen op. Zo hebben mensen vragen over zichzelf, over de invulling van hun toekomst en over de betekenis van het leven. Deze vragen gaan vaak gepaard met gevoelens van rouw, acceptatie en controleverlies, en problemen met steun- en krachtbronnen. Verpleegkundig consulenten in Alzheimercentrum Amsterdam bemerken dat patiënten die recent een diagnose beginnende dementie of MCI hebben gekregen, behoefte hebben aan ondersteuning of begeleiding bij het zoeken naar antwoorden op dit soort vragen. Daarom is Alzheimercentrum Amsterdam samen met de Dienst Geestelijke verzorging Amsterdam UMC, locatie VUmc, het project ‘Ondersteuning van levensvragen bij MCI en beginnende dementie’ gestart. Hierin ontwikkelen zorgverleners en onderzoekers een interventie, die voorziet in aandacht voor zingeving en spiritualiteit. Doel van deze interventie is om bij te dragen aan het verlagen van lijdensdruk door levensvragen. Dit bijzondere project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de VU Vereniging. De looptijd van dit project is twee jaar en het interventieprotocol wordt in de loop van 2022 getest en geëvalueerd. Mocht u interesse hebben om mee te doen met dit project, dan kunt u contact opnemen met Camar Bohnen, zorgconsulente bij Alzheimercentrum Amsterdam via c.bohnen@amsterdamumc.nl.

Lezen, kijken en luisteren

Als Alzheimercentrum Amsterdam willen we dementie bespreekbaar en behandelbaar maken. Dit laatste doen wij door het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, waarover u al heeft kunnen lezen in het hoofdstuk Wetenschappelijk onderzoek. Het bespreekbaar maken van dementie (op jonge leeftijd) doen wij op veel verschillende manieren. Denkt u bijvoorbeeld aan publiciteit rondom onderzoeksresultaten, de campagne voor de Alzheimer Socks, meewerken aan tv- en radioprogramma’s en interviews in kranten en/of tijdschriften. Maar ook door voorlichtingsmaterialen te ontwikkelen voor diverse doelgroepen, zogenoemde communicatiemiddelen, dragen we hieraan bij.

In deze middelen leggen we bijvoorbeeld uit wat dementie nu precies is, welke vormen er zijn, hoe de diagnose kan worden gesteld, welke behandelmogelijkheden er zijn en wat er allemaal bij komt kijken wanneer er bij iemand een vorm van dementie is vastgesteld. Dat geldt voor de mensen die de diagnose krijgen, maar ook zeker voor de mensen die dicht bij die persoon staan, zoals familie, vrienden, buren en collega’s. Ook hebben we middelen voor professionals, zoals huisartsen of casemanagers, zodat ze de eerste tekenen van dementie goed kunnen herkennen of handvatten kunnen bieden bij het begeleiden van patiënten en hun naasten.

Hieronder een overzicht van onze communicatiemiddelen. Wanneer u op de afbeeldingen klikt, krijgt u meer informatie.

image
image
image
image
image
image
image
image