Gezond, gevarieerd en gepersonaliseerd:

Zorg op het bord

Voeding is persoonlijk. Welke voeding nodig is, hangt niet alleen af van de lichamelijke situatie maar ook van smaak, persoonlijke voorkeuren en achtergrond. Patiënten krijgen daarom zelf een belangrijke stem in wat, waar, wanneer, hoeveel en met wie zij eten en drinken. Kijk mee met voedingsassistenten Jennifer en Sharita op locatie AMC.

1

Jennifer en Sharita nemen bestellingen op voor de maaltijd. Ze bekijken in hun computer eerst wat een patiënt mag eten en drinken. Heeft iemand allergieën? Zijn er adviezen over het dieet van de arts of diëtist? Ontbijt en lunch worden meteen geserveerd vanaf de wagen. De avondmaaltijd kan een patiënt bestellen, tot een uur van tevoren.

2

De voedingsassistenten noteren de bestelling per patiënt: Wat willen ze eten? Willen ze een halve, hele of zelfs dubbele portie? Als mensen onderdelen van menu’s willen wisselen, kan dat ook. Elke dag kun je iets anders eten.

3

Elke dag wordt het eten vers in de keuken bereid of bezorgd door een leverancier. Voedingsassistenten meten de temperatuur van het bezorgde eten. Dat moet beneden de 7 graden zijn, om zeker te weten dat het veilig is om te eten. Vlak voor het serveren wordt de maaltijd verwarmd in ovens.

4

Mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn, krijgen meerdere keren per dag een vers tussendoortje. Van noten tot een smoothie en van yoghurt tot een gezond soepje. Tussendoortjes bevatten tussen de 5 en 10 gram eiwit. Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel en ze gaan het afbreken van spieren tegen.

5

Je proeft met ál je zintuigen. Daarom verwerken de koks geur, textuur en verschillende smaken in de maaltijden. De tiramisu die vandaag op het menu staat is daar een goed voorbeeld van. De koffie geeft een heerlijke geur, de ingrediënten een zoete smaak en de lange vingers zijn knapperig in de mond. Met deze speciale aandacht voor eten en drinken kan hopelijk iedereen ervan genieten!

Lees meer over dit voedingsprogramma van locatie AMC op Zorgophetbord.nl. Op locatie VUmc zijn de voorbereidingen om dit programma in te voeren volop bezig.

Wil je dit magazine automatisch in je mail ontvangen?